top of page

BTK hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz!

Updated: Mar 23, 2023

Tüm vatandaşları da bunu yapmaya davet ediyoruz.

BTK Suç İşlemiştir

06.02.2023 tarihinde meydana gelmiş Kahramanmaraş Depremleri sırasında, devletin yürütme organı olan hükümet afete müdahalede büyük bir acziyet gösterdi. Bu acziyet karşısında Türk ulusu, sayısız yardım kampanyasını sivil inisiyatif alarak kendisi düzenlerken, toplanan bu yardımları depremzedelere bizzat ulaştırdı. Enkaz altındaki birçok vatandaşa sosyal medya üzerinden ulaşıldı, yardım malzemeleri ve arama kurtarma ekipleri buralara yönlendirildi.

Tüm bu süreç, başta Twitter olmak üzere sosyal medya platformlarından yürütüldü. Ancak bu büyük afet ve infial anında yaşanan rezaleti gizlemeye çalışan başta BTK olmak üzere idarî makamlar, …/…/…… tarihinde Twitter’a bant daraltma uygulayarak erişimi saatlerce kısıtladılar. Bu hareket neticesinde binlerce vatandaşımıza yardım ulaştırılamadı.


Söz konusu idarî işlemin en ufak bir hukukî dayanağı bulunmadığından, tüm vatandaşlarımıza bu hukuksuzluğa tepki gösterme çağrısında bulunduk. Bu sebeple ilgili yetkililer hakkında suç duyurusu metinleri hazırladık ve topluluk üyelerimiz olarak da bizzat ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunduk. Çağrımız yanıt buldu ve onlarca vatandaşımız, savcılık makamlarını, bu yetkililer hakkında soruşturma yapmaya çağırdı ve suç duyurusunda bulundu.

BTK’nın bant daraltma işlemi hukuka aykırıdır, yetkililer alenen suç işlemiştir.

Bant daraltma yoluyla getirilen fiilî erişim engeli neticesinde, birçok vatandaşın geri döndürülemez hak kayıplarına uğradığı açıktır. Söz konusu hukukî işlem; ilgili kamu görevlilerinin yetki kapsamı dışında, ölçüsüz ve keyfî niteliktedir. İşlemin gerekçesi yahut dayanağı dahi açıklanmayarak aleniyet ilkesi ayaklar altına alınmıştır. İşlem neticesinde sayısız vatandaşın ölümüne ve hak mahrumiyetine sebebiyet verilmiştir.

BTK yetkililerinin şahsi sorumluluğu

Hukukî gerekçeden yoksun işlem neticesinde depremzede vatandaşlara yardım tweetleri bıçak gibi kesilmiştir. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın, kendilerine soru yönelten bir gazeteciye verdiği utanç verici cevaba göre işlemin gerekçesi; Twitter’ın yasal yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve idarî para cezasını ödememiş olmasıdır.


Suç duyurusunu nasıl yapabilirsiniz?

Suç duyurusu dilekçesine profildeki linkten ulaşabilirsiniz. Sadece ihbar eden ismi ve adres gibi kişisel bilgileri doldurup imzalayarak, en yakın adliyeye gidip suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Adliyelerde bulunan müracaat savcılıklarından dilekçeyi teslim etmeniz yeterli.


Bunu yaptıktan sonra bilgilerinizi bizimle bilgi@hakkinisavun.com adresinden paylaşabilirsiniz. Hakkını Savun olarak, sürecin ne şekilde ilerlediğinin takipçisi olacağız.


Hepimizin suç duyurusunda bulunması neden önemli?

BTK’nın 13.11.2022 tarihli İstiklal Caddesi bombalı saldırısında da hukukî hiçbir dayanak olmaksızın bant daraltma işlemi uygulamasının ardından, yeterli tepki gösterilemedi..


Yeterli düzeyde ses çıkarmadığımız her sefer, hukuksuzluğun boyutunu artırıyor ve neticeler ağırlaşıyor. Bu hukuksuzluğa ses çıkarmak ve anayasal hakkımızı kullanmak, vatandaşlık görevimizdir.

24 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page